Χοιρινές παντσέτες με χορταρικά...ένα πιάτο γεμάτο Ελλάδα !


Την εβδομάδα που μας πέρασε, απόλαυσα, ελπίζω κι εσείς, μια καταπληκτική χορτόπιτα... κι επειδή μας περίσσεψαν κάποια χόρτα και λαχανικά τα έβαλα στην κατάψυξη.
Αγόρασα και κάποιες χοιρινές παντσέτες κι έφτιαξα το πιάτο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, που δεν είναι νηστίσιμο αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμο!
Υπάρχει, βέβαια, και νηστίσιμη παραλλαγή γιατί εδώ που τα λέμε, τη νοστιμιά δεν την δίνει το κρέας αλλά τα χορταρικά και τα λαχανικά...ξέρω, άρχισα πάλι τις πολυλογίες!!!! Να, λοιπόν, η συνταγούλα:
ΥΛΙΚΑ για 5 άτομα
5 χοιρινές παντσέτες
1 κιλό πράσα σε ροδέλες
2 ρίζες σέλινο σε φέτες και με μερικά φύλλα
1/2 κιλό σπανάκι σε φύλλα
1/2 κιλό σέσκουλα κομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι λευκό κρασί ξηρό
1 κ.σ. εστραγκόν
1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κοφτές κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τις παντσέτες για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το 1/2 ποτηράκι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και τις αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να τελειώσει το νερό.
Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα χορταρικά κομμένα και τα αφήνουμε να σωταριστούν για άλλα 5 λεπτά, περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και ξαναβάζουμε τις παντσέτες πάνω από τα λαχανικά.
Προσθέτουμε νερό τόσο, όσο να καλυφθούν τα υλικά.
Βάζουμε το εστραγκόν, την πάπρικα και το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας (η παντσέτα δεν αργεί πολύ να μαλακώσει).
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί του, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να "δέσει" δηλαδή να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
TIPS
* Αν θέλουμε να κάνουμε το φαγάκι αυτό νηστίσιμο, δεν βάζουμε παντσέτες αλλά μανιτάρια.
Αν έχουμε χύτρα ταχύτητος, το φαγητό μας γίνεται σε 40 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Καλή  Όρεξη και αύριο με υγεία!


Tante Kiki
4 Comments
No