Πώς καθαρίζονται οι αγκινάρες;


Πολύ καλησπέρα σας!!! Τί καλησπέρα δηλαδή, που είναι, ήδη, βράδυ. Αλλά, τί να γίνει; Λίγο το ένα λίγο το άλλο, τώρα τα κατάφερα να βρω χρόνο να ανεβάσω... κάτι διαφορετικό.
Όχι, όχι... συνταγή (αν και μπήκα στο πειρασμό να ανεβάσω ένα νηστίσιμο κέικ που μόλις έφτιαξα στο φούρνο μικροκυμμάτων, μια και το συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα! Τελικά, όμως, αυτή τη συνταγή θα την ανεβάσω αύριο!
 Για σήμερα, σκέφτηκα να ξεκινήσω μια σειρά θεμάτων τεχνικής... γιατί στη κουζίνα, δεν χρειάζεται μόνον μια καλή συνταγή αλλά και κάποιες ειδικότερες γνώσεις, σχετικά με το πώς θα ετοιμαστούν κρεατικά και λαχανικά  για το μαγείρεμα. 
Ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι μας είναι απαραίτητες οι γνώσεις αυτού του είδους, κι αν όχι στις έμπειρες μαγείρισσες, σίγουρα ναι στις αρχάριες και καινούργιες οπαδούς του σπορ της μαγειρικοζαχαροπλαστικής (λέξη της Δ.Μοιραράκη, μου θυμίζει αυτό!).
Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα την πρώτη συνταγή με αγκινάρες, φρέσκιες, κατεψυγμένες ή κονσέρβας. Εννοείται πως, προτιμότερες είναι οι φρέσκιες αγκινάρες.
Όμως, πώς καθαρίζονται; 
Για μένα πάντως, το να καθαρίσω αγκινάρες, μέχρι πρόσφατα, ανήκε πολύ ψηλά στην βαθμίδα της κατάταξη των μυστηρίων και μπελάδων της κουζίνας... έτσι, πάντα τις απέφευγα και διάλεγα, κυρίως, τις κατεψυγμένες.
Πρόσφατα, λοιπόν, έμαθα την σχετική διαδικασία και επειδή, φαντάζομαι, υπάρχουν κι άλλα άτομα με το ίδιο πρόβλημα, σας την εξηγώ αμέσως με κάποια σημεία, διαφορετικά από το βίντεο. Η τεχνική βέβαια παραμένει η ίδια.
  • Θα χρειαστούμε μια λεκάνη με κρύο νερό, 1 λεμόνι, 1 μαχαίρι κοφτερό και 1 κουταλάκι.
  • Μέσα στη λεκάνη βάζουμε κρύο νερό και το χυμό από 1/2 λεμόνι μαζί με τη λεμονόκουπα.
  • Κρατούμε την άλλη λεμονόκουπα.
  • Βάζουμε γάντια, για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας.
  • Κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας, στα 2-3 εκατοστά από τη βάση της, εκτός κι αν θέλουμε να βάλουμε την αγκινάρα σε ταψί, οπότε κόβουμε εντελώς το κοτσάνι.
  • Τραβάμε και βγάζουμε με το χέρι, τα σκληρά φύλλα της αγκινάρας. Την καθαρίζουμε γύρω γύρω μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά φύλλα της.
  • Βάζουμε στο πλάι την αγκινάρα και κόβουμε το πάνω μέρος της (καρδιά ή κεφάλι) με κοφτερό μαχαίρι.
  • Με κουταλάκι, αφαιρούμε το εσωτερικό της καρδιάς της αγκινάρας (το μαλλιαρό μέρος).
  • Καθαρίζουμε γύρω-γύρω το σκληρό και τραχύ, πράσινο μέρος του κοτσανιού, για να φύγουν οι ίνες και το περνάμε με την λεμονόκουπα ώστε να αλειφθεί με λεμόνι.
  • Βάζουμε κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι, μέχρι να τις μαγειρέψουμε. 
     
Αυτά για σήμερα. Ελπίζω να σας αρέσει το βίντεο από το You Tube.      
Καλό σας βράδυ!                     
Tante Kiki
3 Comments
No